Chiropractie

is een wereldwijd bekende vorm van geneeskunde, waarbinnen de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan.
De chiropractie gaat ervan uit dat veel gezondheidsproblemen daar hun oorsprong kunnen hebben. De wervelkolom speelt een grote rol in onze gezondheid, want de wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt. De zenuwen in het ruggenmerg verbinden de hersenen met de rest van het lichaam. Vergelijk het met een telefooncentrale: als er storingen in de verbindingen zijn, komt de boodschap niet goed door. Dat geldt ook voor het zenuwstelsel. Als een zenuw de boodschap niet goed kan doorgeven, kan dat overal in het lichaam gevolgen hebben (gewrichten, spieren, organen enzovoort).

De chiropractor kijkt naar uw gehele gezondheidstoestand en leefgewoonten om uw klachten aan te pakken. Medicijnen of operaties maken geen deel uit van de behandeling; in tegenstelling tot andere vormen van geneeskunde, neemt de chiropractie de wervelkolom en het zenuwstelsel als uitgangspunt voor genezing. Daarbij maakt de chiropractor zowel gebruik van typisch chiropractische als van algemene medische methoden en technieken.
Chiropractie kan een goede aanvulling zijn op andere geneeswijzen, zoals fysiotherapie, Mensendieck- of Caesartherapie, acupunctuur, podologie of homeopathie.