Ademhaling
U ademt, meestal onbewust, duizenden keren per dag. De ademhaling is belangrijk voor een goede functie van het lichaam. Bewegingsbeperkingen in bovenrug, ribben en bekken hebben vaak een nadelige invloed op het functioneren van het middenrif.
Wanneer het middenrif niet goed functioneert kunnen klachten als astma en hyperventilatie ontstaan. Het middenrif speelt ook een belangrijke rol in het stabiliseren van het lichaam. De ademhaling is daarom belangrijk voor een correcte belasting van het lichaam. Een foute ademhaling resulteert vaak in overbelasting van het lichaam.
Met chiropractie zijn bewegingsbeperkingen te verhelpen. Tevens kunnen wij u oefeningen meegeven om weer een correcte ademhaling aan te leren.Hyperventilatie
Hyperventilatie is een te snelle en oppervlakkige ademhaling, waarbij te veel koolzuurgas wordt afgeblazen en de zuurgraad van het bloed te hoog wordt. Daardoor treden bepaalde reacties op in het lichaam met als gevolg dat allerlei regulerende systemen ontregeld raken.
De symptomen van hyperventilatie zijn onschuldig, maar buitengewoon verontrustend. U voelt zich niet lekker, heeft een tekort aan lucht, moeite met ademen en een beklemd gevoel op de borst dat al dan niet gepaard gaat met pijn. Verder kan het syndroom gepaard gaan met grote vermoeidheid, hartkloppingen, hartritmestoornissen waarbij het hart op hol slaat en plotseling zonder aanwijsbare oorzaak heel snel kan gaan kloppen. U kunt bleek wegtrekken, licht in het hoofd worden, tintelingen rondom de mond en eveneens in handen en voeten krijgen. U zult vaak angstig en erg gespannen zijn en het gevoel hebben flauw te vallen.
Omdat hyperventilatie vaak veroorzaakt wordt door bewegingsbeperkingen in bovenrug, ribben en bekken heeft chiropractie meestal een goede invloed hierop.