Artrose
Artrose, ook wel slijtage of degeneratie genoemd, is een natuurlijk verouderingsproces waarbij de ruimte in het gewricht afneemt, de hoeveelheid kraakbeen vermindert en er veranderingen (haakvorming) aan het bot ontstaan. In de wervelkolom wordt de tussenwervelschijf dunner en komen de wervels dichter bij elkaar.
Door de veranderingen ontstaat stijfheid, de gewrichten gaan minder goed functioneren en de beperkte functie veroorzaakt pijnklachten. Omdat de zenuwen bij het verlaten van de wervelkolom minder ruimte hebben kunnen ze geïrriteerd raken met als gevolg pijn en/of tintelingen in armen en benen.
Artrose in de onderrug ofwel lumbale artrose veroorzaakt rugpijn en stijfheid 's morgens die vaak verbetert door bewegen om dan weer terug te keren eind van de dag. Door vernauwing van de ruimte waardoor de zenuwen de rug verlaten (het wervelkanaal) kunnen er pijn en tintelingen ontstaan bij staan en met name bij lopen (neurogene claudicatio intermittens).
Artrose in de nek ofwel cervicale artrose kan bij een bepaalde houding van het hoofd resulteren in verminderde bloedtoevoer naar de hersenen met duizeligheid als gevolg.
Heupartrose ofwel coxartrose en knieartrose ofwel gonartrose veroorzaken pijn bij het lopen. Door de pijn te ontwijken verandert de manier van lopen wat weer tot overbelasting van gewrichten, spieren en pezen leidt.
Wij kunnen de artrose niet wegnemen, maar met behulp van mobiliserende of manipulerende technieken kunnen we de beweeglijkheid verbeteren. Hierdoor functioneert het gewricht beter en neemt de irritatie op de zenuwen af waardoor de klachten afnemen. Vaak zie je dat na een relatief pijnvrije periode de klachten langzaam weer opbouwen omdat de oorzaak niet te verhelpen is. Echter met regelmatige behandelingen kunnen wij u helpen optimaal te functioneren. Zelf in beweging blijven is ook een belangrijk aspect om de stijfheid enigszins te verminderen.