Bovenrug
Pijn in de bovenrug komt veel voor en kan zich op verschillende manieren uiten, o.a. door rugpijn, een stijve rug of pijn op de borst. Ook kunnen er gerelateerde klachten ontstaan in de nek of hoofdpijn. De meeste mensen met bovenrugklachten hebben pijn tussen de schouderbladen, maar pijn in de borst of uitstralende pijn in de armen kan ook het gevolg zijn van een probleem in de bovenrug. De pijn heeft vaak te maken met een verkeerde stand van de wervels en ribben. Spieren worden extra belast en omliggende zenuwen raken geïrriteerd. Deze zenuwirritatie veroorzaakt verkrampte spieren en soms uitstraling en pijn op de borst. Soms lijken de verschijnselen op hartklachten. Hoesten, niezen en ademhalen kan pijnlijk zijn.
Pijn in de bovenrug ontstaat meestal geleidelijk, als gevolg van foute ademhaling, een verkeerde houding, herhaaldelijk eenzijdig gebruik van de armen en veel boven het hoofd werken. Een enkele keer heeft pijn in de bovenrug een plotselinge oorzaak, zoals vertillen of een verkeerde beweging.
Meestal kunnen dergelijke klachten in onze praktijk goed verholpen worden. Aan de hand van een gesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek kunnen wij nagaan of de klachten samenhangen met een rugprobleem. Wanneer nodig zullen wij u verwijzen naar uw huisarts voor verder onderzoek.Ademhaling
U ademt, meestal onbewust, duizenden keren per dag. De ademhaling is belangrijk voor een goede functie van het lichaam. Bewegingsbeperkingen in bovenrug, ribben en bekken hebben vaak een nadelige invloed op het functioneren van het middenrif.
Wanneer het middenrif niet goed functioneert kunnen klachten als astma en hyperventilatie ontstaan. Het middenrif speelt ook een belangrijke rol in het stabiliseren van het lichaam. De ademhaling is daarom belangrijk voor een correcte belasting van het lichaam. Een foute ademhaling resulteert vaak in overbelasting van het lichaam.
Met chiropractie zijn bewegingsbeperkingen te verhelpen. Tevens kunnen wij u oefeningen meegeven om weer een correcte ademhaling aan te leren.Scoliose
Scoliose is een scheefgroei van de wervelkolom die een zijdelingse verkromming geeft. Het is een afwijking die zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart. De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd wordt.
Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van bijvoorbeeld de longwerking tot gevolg hebben. Op latere leeftijd is de kans op rugklachten bij een scoliose veel groter aangezien de rug altijd asymmetrisch belast wordt. Hoe eerder scoliose ontdekt en behandeld wordt, des te groter de kans op een succesvolle behandeling. Dit is één van de redenen waarom screening van de ruggengraat bij schoolkinderen belangrijk is.
Scoliose is vaak met chiropractie te behandelen, vooropgesteld dat de scoliose niet te vergevorderd is, de patiënt niet te oud is en de mate van de kromming niet te extreem is.
Op latere leeftijd is de scoliose blijvend maar door behandeling wordt de spierspanning verminderd, het functioneren verbeterd en verdwijnen veel aanverwante klachten.
Wilt u weten of uw kind een scoliose heeft? Laat uw kind met bloot bovenlijf met de rug naar u toe staan en dan langzaam naar voren buigen. Kijk daarbij nauwkeurig naar het verloop van zijn ruggengraat en stand van de schouderbladen. Ontstaat er een bocht dan is de kans groot dat uw kind inderdaad een scoliose heeft.Osteoporose
Bot is een levend weefsel dat zichzelf voortdurend vernieuwt. Osteoporose of botontkalking is een natuurlijk verschijnsel, waarbij een versterkte afbraak van het botweefsel plaatsvindt. Kalkopname in de botten wordt door hormonen geregeld. Deze hormoonfunctie verandert bij vrouwen na de menopauze. Vandaar dat osteoporose vooral bij vrouwen boven de 50 jaar voorkomt. Osteoporose kan ook ontstaan als gevolg van immobilisatie of  bepaalde medische behandelingen zoals het langdurig gebruik van corticosteroïden en anti-epileptica.
Mensen met osteoporose kunnen door een klein ongelukje een bot breken. Door iets op te tillen of op een ongelukkige manier van een stoep af te stappen, kan zomaar een wervel breken met als gevolg dat de wervel inzakt (een compressiefractuur).
Osteoporose kan niet genezen worden, maar door regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding vermindert het risico op osteoporose. Met name calcium (bijvoorbeeld groene groenten, sardines en noten) en vitamine (blootstelling aan zonlicht) is belangrijk.
Roken, alcohol, koffie en zoutrijke  voeding zijn ongunstig voor het bot omdat ze de opname van calcium verminderen.
Osteoporose is geen contra-indicatie voor een bezoek aan de chiropractor. De behandeling van klachten bij patiënten met osteoporose is mogelijk door zachtere technieken en behandelingen toe te passen. Tevens kunnen wij u helpen in het kader van valpreventie en het optimaliseren van het evenwicht.Blessures
Door regelmatig op eigen niveau te sporten/bewegen kunnen veel lichamelijke klachten voorkomen worden. Hierbij bestaat altijd een risico om geblesseerd te raken als gevolg van een plotseling foute beweging of herhaaldelijk foute belasting, denk hierbij aan de houding maar ook materiaalkeuze (schoenen, racket etc).
Wij kunnen de meeste sportspecifieke klachten goed behandelen. Het belangrijkste is het achterhalen van de oorzaak van de klacht. Uiteraard wordt ook ingegaan op oorzaken die door eventueel verkeerde materialen veroorzaakt zijn. Wij behandelen zowel klachten aan de wervelkolom als ledematen.
Om goed te kunnen functioneren in sport en andere activiteiten is het belangrijk dat het lichaam optimaal functioneert. Dit geldt voor de beweeglijkheid van alle gewrichten in het lichaam, maar ook de aansturing van de spieren is van groot belang. Als een spier niet goed wordt aangestuurd door het zenuwstelsel dan kan deze spier niet zo snel reageren als zou moeten. Dit leidt vaak tot blessures. Het functioneren van het zenuwstelsel wordt sterk beïnvloed door het functioneren van de wervelkolom. Door preventief de functie van de wervelkolom te controleren en waar nodig corrigeren kunnen wij u helpen blessures te voorkomen.