Scoliose
Scoliose is een scheefgroei van de wervelkolom die een zijdelingse verkromming geeft. Het is een afwijking die zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart. De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd wordt.
Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van bijvoorbeeld de longwerking tot gevolg hebben. Op latere leeftijd is de kans op rugklachten bij een scoliose veel groter aangezien de rug altijd asymmetrisch belast wordt. Hoe eerder scoliose ontdekt en behandeld wordt, des te groter de kans op een succesvolle behandeling. Dit is één van de redenen waarom screening van de ruggengraat bij schoolkinderen belangrijk is. Scoliose is vaak met chiropractie te behandelen, vooropgesteld dat de scoliose niet te vergevorderd is, de patiënt niet te oud is en de mate van de kromming niet te extreem is.Op latere leeftijd is de scoliose blijvend maar door behandeling wordt de spierspanning verminderd, het functioneren verbeterd en verdwijnen veel aanverwante klachten.
Wilt u weten of uw kind een scoliose heeft? Laat uw kind met bloot bovenlijf met de rug naar u toe staan en dan langzaam naar voren buigen. Kijk daarbij nauwkeurig naar het verloop van zijn ruggengraat en stand van de schouderbladen. Ontstaat er een bocht dan is de kans groot dat uw kind inderdaad een scoliose heeft.